Τρίτη 3 Μαΐου 2011


Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΑΛΗΣ στη ΣΚΙΑΘΟ


          Tο Σάββατο της Διακαινησίμου, 30 Απριλίου 2011, ο ενοριακός Ναός Τριών Ιεραρχών Σκιάθου πανηγύρισε το εξωκκλήσι της Αγίας Μάρτυρος Καλής (ή Καλλίδος), στο ομώνυμο παρεκκλήσιό της, όπου εψάλη η Αναστάσιμη Ακολουθία.
          Πρόκειται για την Αγία Μάρτυρα Καλλίδα, η οποία έζησε επί αυτοκράτορος των Ρωμαίων Δεκίου (249-251 μ.Χ.), και καταγόταν από την Πελοπόννησο. Συνελήφθη κατά τις ήμερες του Πάσχα στην Τροιζηνία της Πελοποννήσου μαζί με τις Αγίες Χάρισσα, Νίκη, Γαλήνη, Νουνεχία, Βασίλισσα και Θεοδώρα και τον πνευματικό οδηγό τους Άγιο Λεωνίδη και οδηγήθηκε μαζί τους στον Βενούστο, ηγεμόνα της Κορίνθου.
          Παρά τις επίμονες προσπάθειες του ηγεμόνα οι Μάρτυρες έμειναν ακλόνητες στην πίστη τους. Τότε ο Βενούστος διέταξε να σχίσουν τις σάρκες του Αγίου Λεωνίδη και κατόπιν να τον ρίξουν στη θάλασσα μαζί με τις Μάρτυρες, οι οποίες έψαλλαν και δοξολογούσαν τον Κύριο ενώ βάδιζαν προς το μαρτύριο. Αφού έδεσαν πέτρες στο λαιμό τους, έριξαν τις Μάρτυρες στη θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Λεωνίδη. Με αυτό μαρτυρικό θάνατο παρέδωσαν την Αγία τους ψυχή εις χείρας Θεού, στις 16 Απριλίου, κατά την μέρα του Μεγάλου Σαββάτου.
          Η τοπική Εκκλησία της Σκιάθου καθιέρωσε να εορτάζεται ως κινητή εορτή η μνήμη της Αγίας Καλής το Σάββατο της Διακαινησίμου, μιας και συνήθως η μνήμη της συμπίπτει με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
          Ο Ναός της Αγίας Καλής είναι από τα παλαιότερα εξωκκλήσια του νησιού και ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 1995. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι προσφέροντες τα τίμια δώρα αλλά άλλοι προσκυνητές προσέφεραν εκτός από τον καφέ γλυκίσματα και άλλα εδέσματα, ανταλλάσοντας συγχρόνως και το χαρμόσυνο ‘’Χριστός ανέστη’’!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου