Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ὁ Παπαδιαμάντης καὶ ἡ καθ᾿ ἡμᾶς Ἀνατολή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στην Κοινότητα  Κακοπετριάς Κύπρου.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, δια χειρός Ράλλη Κοψίδη, που τυπώθηκε για τις ανάγκες της Εκδήλωσης. Η λαμπάδα έκαιγε καθ΄ολη τη διάρκειά της ενώπιόν του. 



Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, στις 06:00 μ.μ. και στην αίθουσα εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, έλαβε χώρα επετειακή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του μεγάλου νεοέλληνα λογοτέχνη Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Σωματείο «Π.Α.Ο.  Κακοπετριάς», σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κακοπετριάς, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κακοπετριάς, το Λύκειο Σολέας και το Μουσείο «Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο.
Την Εκδήλωση προλόγισαν ο ιερολ. Διάκονος Αθανάσιος Βουδούρης, και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου «Π.Α.Ο.  Κακοπετριάς» κ. Χαραλάμπης Χρυσάνθου, οι οποίοι τόνισαν τόσο τη διαχρονικότητα του έργου του Παπαδιαμάντη όσο και την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης εκδηλώσεων στη μνήμη του.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Π.Α.Ο.Κ. κ. Χαραλάμπης Χρυσάνθου.

            Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στην Εισαγωγική του Εισήγηση παρουσίασε με πολύ γλαφυρό τρόπο το πώς ο Παπαδιαμάντης απαντά με προφητικό και ένθεο στο σύγχρονο  κοινωνικό προβληματισμό και την κάθε είδους κοινωνική και ηθική κρίση.

ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος διεξάγει την Εισήγησή του.

            Ακολούθως, ο κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ., παρουσίασε την Εισήγησή του με θέμα ‘‘Ψηλαφώντας τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’’, όπου παρουσίασε ο βίος του  και το συγγραφικό του έργο μέσα από αναφορές σε σταθμούς της ζωής του καθώς και στα κείμενά του.
            Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Ντοκυμαντέρ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ελλάδος ‘‘Η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη’’.
            Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης μαθητές από το Λύκειο σολέας παρουσίασαν ποιήματα του Παπαδιαμάντη, τα ‘‘Προς τη μητέρα μου’’ και ‘‘Στίχοι’’, καθώς και δύο ποιήματα από την ανθολογία ποιητών για τον Παπαδιαμάντη, του Λάμπρου Πορφύρα, ‘‘Δέηση στην ψυχή του Παπαδιαμάντη’’ και του Παύλου Κριναίου ‘‘Εγκώμιο του Αιγαίου’’.

Μαθήτρια του Λυκείου Σολέας απαγγέλει Παπαδιαμάντη, την οποία προλογίζει η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, κι συνοδεύουν οι μουσικοί.

            Στο τέταρτο μέρος η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, παρουσίασε την ‘‘Νοερή επίσκεψη στο σπίτι του Αλ. Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο, με λόγο και εικόνα ’’.
             Εν συνεχείᾳ, στο πέμπτο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας του Α.Π.Θ., παρουσίασε την πολύ μεστή Εισήγησή του ‘‘Το Υμνογραφικό έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη’’. Κατόπιν το Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής του «Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Ιδρύματος της Ι. Μ. Μόρφου» παρουσίασε δύο τραγούδια της δερβισικής παράδοσης των Σούφι καθώς κι δύο παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, ενώ η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου «Άγιος Μάμας» ερμήνευσε ύμνους από την γραφίδα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ., κατά την Εισήγησή του.

Το Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής του «Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Ιδρύματος της Ι. Μ. Μόρφου»

Η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου «Άγιος Μάμας»


            Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης η κ. Αθηνά Παπαγεωργίου ανέγνωσε τις τελευταίες στιγμές του Α. Παπαδιαμάντη, ενώ η Βυζαντινή Χορωδία έψαλλε το Δοξαστικό της Εννάτης Ώρας των Θεοφανείων, το οποίο έψαλε ο Αλ. Παπαδιαμάντης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.
            Ο Πανιερώτατος μητροπολίτης Μόρφου ευχαρίστησε τους συντελεστές για την καλή διοργάνωση της εκδήλωσης και τους προσκεκλημένους εξ Ελλάδος ομιλητές, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Π.Α. Ο. Κακοπετριάς  απένειμε  αναμνηστικές πλακέτες
Λοιπές φωτογραφίες από την Εκδήλωση









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου