Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η Αυστρο-Ελληνική Εταιρεία πραγματοποίησε Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στο Graz της Αυστρίας.


     Την Κυριακή 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στο Graz της Αυστρίας, από την Αυστρο-ελληνική Εταιρεία της πόλεως.

      Η ελληνική κοινότητα του Graz αριθμεί περί τους 500 Έλληνες, το 80% του πληθυσμού της οποίας είναι κυρίως ακαδημαϊκοί. Το γεγονός αυτό και μόνο αναδεικνύει την μεγάλη ανταπόκριση τόσο των ομογενών όσο και των Αυστριακών κατοίκων της.

      Εμπνευστές της ιδέας για την πραγματοποίηση του Αφιερώματος υπήρξαν οι ακαδημαϊκοί και καθηγητές στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz, το ζεύγος Χρήστου και Αικατερίνης Πολυζωΐδη, οι οποίοι κατά τις θερινές τους διακοπές στη Σκιάθο επισκέφτηκαν το Μουσείο Παπαδιαμάντη. Περιηγούμενοι στους χώρους του Μουσείου και ξεναγούμενοι από την διευθύντριά του κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, συνέλαβαν την ιδέα να πραγματοποιηθεί ανάλογο Αφιέρωμα με αυτά που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα το Μουσείο Παπαδιαμάντη, στην Αυστρία.

Το Ανάκτορο Palais Meran που σήμερα ανήκει ως Πολιτιστικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο Τέχνης. Γκρατς, Αυστρία.

        Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πριγκιπικό Ανάκτορο του  Palais Meran, που σήμερα ανήκει στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου Τέχνης του Graz και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές Εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες. Συμμετείχε πλήθος κόσμου, τόσο Ελλήνων όσο και Αυστριακών. Ως εκ τούτου το περιεχόμενο της Εκδήλωσης παρουσιάστηκε και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους οφείλουμε να διακρίνουμε τον Ολλανδό καθηγητή Λειτουργικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz   Prof. Basilius Groen, τον Πανεπιστημιακό καθηγητή Dr. Klaus Lichem, ο οποίος υπήρξε και ο κεντρικός ομιλητής, τον Έλληνα Καθηγητή Υγειονολόγο Dr. Athanasios Bogiatsis και άλλους.

      Από τη Σκιάθο συμμετείχαν η κα Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη και ο κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Υπ. Διδ. Θεολογίας, αγιογράφος και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής. Από τη Σκιάθο επίσης παρευρέθησαν το ζεύγος Γεωργίου Αγέλαστου και Βασιλικής Πολίτη, οι οποίοι ήρθαν ειδικά για να παρακολουθήσουν την Εκδήλωση αυτή στο Graz.
  

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Dr. Κωνσταντίνος Ριζοβάλης απευθύνει Χαιρετισμό κατά την έναρξη του Αφιερώματος.

Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Univ. Prof. Dr. Klaus Lichem κατά την κεντρική ομιλία του Αφιερώματος με θέμα ''Η ζωή και το Έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη''.

        Το Αφιέρωμα ξεκίνησε με τον Χαιρετισμό του Προέδρου της Αυστρο-Ελληνικής Εταιρείας Δρ. Κώστα Ριζοβάλη. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Αντιπροέδρου της Εταιρείας και Καθηγητού Prof. Dr. Klaus Lichem, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». Στη συνέχεια η κα Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, παρουσίασε με το γνωστό γλαφυρό της τρόπο, το Ιστορικό του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με λόγο και εικόνα.  Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του Αφιερώματος ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Ντάνιελ Ντουζένης ανέγνωσε αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο πρωτότυπο και στη γερμανική της μετάφραση. Παράλληλα ο  Κωνσταντίνος Κουτούμπας απέδωσε δύο από τα υμνογραφήματα του Παπαδιαμάντη αφιερωμένα στον  Άγιο Αντίπα. Κοινό εκπαιδευμένο, που διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με την μουσική παιδεία και την κλασσική όπερα, οι πολίτες του Γκρατς ενθουσιάστηκαν με την ''αρχαιοπρεπή πρωτοτυπία'' των βυζαντινών ύμνων. Η εκδήλωση έκλεισε με το  ιστορικό των τελευταίων στιγμών του Σκιαθίτη συγγραφέα και τον ύμνο που έψαλε πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από την Ακολουθία των Θεοφανείων.

Η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη κ. Αθηνά Παπαγεωργίου κατά την παρουσίαση του ''Ιστορικού του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - με λόγο και εικόνα''.

Ο Ηθοποιός Daniel Douzenis κατά την ανάγνωση αποσπασμάτων της Φόνισσας στα Ελληνικά και Γερμανικά. 
Ο Κ. Κουτούμπας κατά την ψαλμώδηση Υμνογραφημάτων του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

       Στο φουαγιέ της Αίθουσας φιλοξενήθηκε Έκθεση Ζωγραφικής του  Κωνσταντίνου Κουτούμπα, εμπνευσμένης από έργα του Αλ. Παπαδιαμάντη, στην οποία παρουσίασε και έξι νέα έργα του από διηγήματα που έχουν μεταφραστεί και στη γερμανική γλώσσα. Ακόμη υπήρχαν διαθέσιμα στον επισκέπτη βιβλία με μεταφράσεις Έργων του Παπαδιαμάντη στην Αγγλική και Γερμανική γλώσσα, καθώς επίσης και το βιβλίο του Dieter Seidel Ελληνικές Στιγμές στο οποίο παρουσιάζονται ποιήματα αφιερωμένα στη Σκιάθο, στα γερμανικά και στα ελληνικά, μεταφρασμένα από τους Γεώργιο Αγέλαστο και Βασιλική Πολίτη.

 Ο Κ. Κουτούμπας κατά την ψαλμώδηση Υμνογραφημάτων του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
 Ο Κ. Κουτούμπας κατά την ψαλμώδηση Υμνογραφημάτων του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
 Από την Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουτούμπα, εμπνευσμένης από διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
  Από την Έκθεση Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουτούμπα, εμπνευσμένης από διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
 Από το Κοινωνικό μυθιστόρημα Η Φόνισσα.


 Από το διήγημα Στο Χριστό-στο Κάστρο.


Από το διήγημα Στο Χριστό-στο Κάστρο.


 Από το διήγημα Ο Αλιβάνιστος.


 Από το διήγημα Ο Αλιβάνιστος.


 Από το διήγημα Ο Αλιβάνιστος.


  Σε αναμνηστική φωτογραφία, οι συντελεστές του Αφιερώματος. Από αριστερά οι: Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Αθηνά Παπαγεωργίου, Βασιλική Πολίτη, Αικατερίνη και Χρήστος Πολυζωΐδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: